понеділок, 8 лютого 2016 р.

                                   









КОСТЯНТИН ТРУТОВСЬКИЙ (1826–1893).
Живописець та графік, який справив вплив на наступне за ним покоління українських митців – Сергія Васильківського, Івана Їжакевича, Миколу Пимоненка, Опанаса Сластьона та інших.
Освіту Костянтин Олександрович отримав у Петербурзі, де потоварищував з Федором Достоєвським, портрет якого намалював, а також з молодим Тарасом Шевченком. Створив безліч пейзажів та жанрових творів; бажання реалістичного відтворення життя, що оточувало художника, відбилося в багатьох малюнках з побуту дрібної шляхти з Харківщини.  Чи не найбільше відомий Трутовський як ілюстратор: творів Марка Вовчка — “Сестра”, “Чумак” (1860), Тараса Шевченка — “Наймичка”, “Гайдамаки” (1886), “Невольник” (1887), повістей Миколи Гоголя “Вечори на хуторі поблизу Диканьки”, “Страшна помста” (1874), “Сорочинський ярмарок” і “Вечір під Івана Купала” (1876). Митець часто впадав у модний за його доби етнографізм; усі картини, створені ним в Україні, мріяв об’єднати в два великих цикли – “Альбом сцен українського життя” (акварелі) та “Живописна Україна”.
У 1875-у році художник намалював один з найвідоміших своїх творів “Кобзар над Дніпром”, на якій зображено Тараса Шевченка, але здається,  ніби це простий український селянин, працівник і хлібороб.
Книги про Костянтина Трутовського:
Артюхова А., Трутовський-ілюстратор. Київ, Київ-Друк 1929.
Міляєва Л. ,ТрутовськийК. О.. Київ, Мистецтво, 1955.
 Лашкул З. В.,  ТрутовськийК. О.. Життя і творчість. Київ, Наукова думка, 1974.
Костянтин Трутовський. Комплект листівок. Київ, Мистецтво, 1976.

Немає коментарів:

Дописати коментар