четвер, 15 жовтня 2015 р.

        13 жовтня 2015 року бібліотекою була проведена година народознавства «Покрова – берегиня роду»  для шостих класів ЗОШ № 5. Діти із задоволенням слухали цікаву доповідь бібліотекарів Городецької Т.В. та Колеснікової Т.В. , приймали активну участь у вікторині «Як ви знаєте історію козацтва? Козацьке лото». Наприкінці заходу переможці вікторини отримали солодкі призи.
        До свята Покрови Пресвятої Богородиці, а також Дня захистника України в бібліотеці були оформлені виставки: "Покрова - берегтня роду", "Козацька слава - пам'ять невмируща".
14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці або, як кажуть в народі, Святої Покрови. „Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем”.
     Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай писав, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці.
      Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні вiдзначається ще й як день українського козацтва.


















Немає коментарів:

Дописати коментар