понеділок, 5 жовтня 2015 р.

      22 вересня бібліотека  ім О.С.Пушкіна провела для учнів 6 класів та 8 –го класу
ЗОШ № 5 вечір – спогад  «Партизанська слава не згасає», та 23 вересня.
для учнів 9-х та 10–х класів ЗОШ № 3     вечір – спогад «Наш меч скарав найбільше зло землі». У актових залах шкіл зібралися учні, аби вшанувати героїчний подвиг уславлених партизанів і підпільників Другої День партизанської слави – 22 вересня – збігається з початком героїчної підпільно-партизанської боротьби з нацистськими загарбниками.
    Цей день є державним визнанням неоціненного внеску народних месників у велику Перемогу над нацистськими загарбниками, відновлення історичної справедливості щодо визнання масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали.
    Перші загони партизанів з'явились наприкінці 1941 року  під Черніговом і Сумами під керівництвом Миколи Попудренка та Сидора Ковпака. Ці загони й поклали початок гуртуванню партизанів у лісах Північної України.
Завдяки  безстрашній і непримиренній боротьбі партизанів і підпільників  земля України горіла під ногами в фашистів.
    Жодні страхіття і знущання не змогли зламати волелюбного духу народних месників, які, не шкодуючи життя, робили все можливе для наближення Перемоги.
   Безцінними є розповіді про подвиги нашого народу в ті грізні роки учасники та очевидці тих подій.
    Пригадати тяжке воєнне дитинство, про дії у тилу ворога ми запросили Калашнікову Євдокію Іванівну­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­, яка розповіла учням про ті гризні часи війни
та про те як вона лікувала поранених військових , як її брат та батько воювали
будучи партизанами.
       Так, Перемога була одна на всіх, і ніхто не стояв за ціною. Для України ця ціна становила за різними даними від 8 до 10 мільйонів людських життів. Україна дала армії і флоту понад 7 мільйонів воїнів. Кожен другий з них поліг на фронтах, а кожен другий з тих, хто залишився серед живих, повернувся додому інвалідом. Кожний сьомий з тих  мільйонів, яких забрала війна, - наш співвітчизник.
Понад 700 міст і містечок та 28 тис. сіл було знищено нацистськими загарбниками, тисячі підприємств зруйновано і пограбовано. Україна, для якої історія не скупилася на людські трагедії та попіл руйнувань, у моторошному побоїщі Другої Світової війни  знову була викупана в крові.
    На супроводі всього вечора звучали пісні тієї воєнної пори, ведучі заходу читали вірші  Максима Рильського, Андрія Малишка, П. Воронька, Д.Білоуса, Р. Братуня.
  В кінці заходу вдячні педагоги та учні подякували ветерана за повчальну та щиру розповідь , побажали міцного здоров’я  та  бадьорості духу . Для ветерана та всіх присутніх звучало – музичне вітання пісня про партизанів  « Шли лісом партизани».
Нехай День партизанської слави передається з покоління в покоління і надалі, нехай  зберігає в наших серцях такі поняття, як Батьківщина, честь, обов’язок і пам’ять.





Немає коментарів:

Дописати коментар