вівторок, 21 лютого 2017 р.


19 лютого 1992 року Постановою Верховної Ради України №2137 було визначено вигляд Державного Герба та використання його зображення. До 25 - річчя затвердження Державного герба України в бібліотеці була оформлена книжково - ілюстративна виставка «Герб України – символ віри і надії».
Згідно зі ст. 20 Конституції України,ухваленої 28 червня 1996 р., «Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України». Зображення тризуба, знайдене археологами на українських землях, датоване ІІ століттям н.е. Налічується близько 40 тлумачень цього зображення – сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім’я перемоги Життя над Смертю й багато-багато інших. У Київській Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Власне,Тризуб є знаком Княжої Держави Святого Володимира Великого. Герб Війська Запорізького («козак із мушкетом», «лицар із самопалом») був зображений на козацьких військових печатках, а також на печатках гетьманів (за винятком І.Виговського. З проголошенням незалежності УНР розпочалася активна розробка Державного Герба. В листопаді 1917 р. була створена геральдично-прапорна комісія на чолі з Д.Антоновичем, яка мала запропонувати ескізи герба. З — поміж них визнаний кращим герб, який схвалив і Голова Центральної ради М.Грушевский («Герб Грушевського») — із золотим плугом на синьому тлі у центрі та зображеннями тризуба, святого Юрія, козака-запорожця, київської куші (лука) і галицького лева. На думку М.Грушевського, така символіка мала підкреслювати високий рівень української культури. Втім робота комісії так і не була завершена. 12 лютого 1918 р. Михайло Грушевський доручив розробку проекта герба художнику-графікові й архітектору Василеві Кричевському. 25 лютого 1918 р. в Коростені Українська Центральна Рада ухвалила Тризуб як герб УНР. Наприкінці квітня 1918 р., з приходом до влади гетьмана П.Скоропадського, постало питання розробки символіки Української Держави. Розробити проект герба було доручено художникові Григорію Нарбуту. 29 листопада 1918 р. Малий Державний Герб авторства Г.Нарбута був затверджений. У центрі синього восьмикутного щита розташовувалася фігура козака з мушкетом, виконана в золотих кольорах. Над щитом – золотий Тризуб. Обрамлення у вигляді срібно багряного намета з рослинним орнаментом. Цей Герб використовувався також і за Директорії. У конкурсі на проект Великого Герба 1991 р. перемогла робота геральдистів А.Гречила та І.Турецького, однак винести на розгляд Верховної Ради проект не наважилися: перемогло побоювання, що голосування не відбудеться.
Зрештою, коли в 1992 р. на голосування внесли тільки зображення Тризуба, перша спроба ухвалення також була невдалою. І лише коли головуючий Леонід Кравчук запропонував проголосувати за Тризуб як за «малий герб», із тим, щоб пізніше розглянути всі найрізноманітніші пропозиції, Герб вдалося затвердити.




Немає коментарів:

Дописати коментар