вівторок, 6 червня 2017 р.

«Українські вишиванки  
наче райдуги світанки»
 Щорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки. Цього року цей день припадає на 18 травня. Бібліотечні працівники вже традиційно другий рік поспіль підтримують всеукраїнську акцію та приходять на роботу у вишиванках.
День вишиванки – це всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році придумала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Вона запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. Основна мета заходу – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом це свято-флешмоб, коли українці в будній день одягають вишиванку на роботу, університет, школу чи садочок.
Одягнімо, друже, вишиванки –
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.
Одягнімо вишиванки, друже,
Як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих
І один в нас буде отаман.
Одягнімо в свята і неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм – вороги безсилі
Зруйнувати український дім.
Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ –
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на сто тисяч літ!
         З нагоди Всеукраїнського Дня вишиванки бібліотечні працівники бібліотеки ім. О.С.Пушкіна   підготували виставку – колаж «Українські вишиванки – наче райдуги – світанки». На виставці представлено  літературу  з вишивки і лексикону українського орнаменту (навчальні посібники, енциклопедичні й довідкові видання, публікації в журналах і газетах), схеми українських орнаментів. Працівники бібліотеки привертають увагу відвідувачів до цієї виставки та розповідають про орнаментальні мотиви української вишивки по областях.
      Вишиванка – це не просто сорочка – саме у вишивці закладено маса сенсу: обережна вишивка, весільна, траурна і просто ошатна, яка принесе здоров'я і багатство. Не пропустіть  День вишиванки в Україні 2017 і порадуйте себе і оточуючих красивим елементом національного костюма.




Немає коментарів:

Дописати коментар