середу, 15 червня 2016 р.


"Світові  шедеври" (віртуальний вернісаж)
Рафаель «Сикстинська мадонна» 1512 
Зберігається в Галереї старих майстрів у Дрездені.

У картини є маленький секрет: задній фон, здалеку здається хмарами, при ретельнішому розгляді виявляється головами ангелів. А два янголятка, зображені на картині внизу, стали мотивом численних листівок і плакатів.
Рембрандт “Нічний дозор” 1642 
Зберігається в Державному музеї в Амстердамі.

Істинне назва картини Рембрандта «Виступ стрілецької роти капітана Франса Баннінга Кока і лейтенанта Віллема ван Рейтенбюрга». Виявили в XIX столітті картину мистецтвознавцям здалося, що фігури виступають на темному тлі, і її назвали «Нічний дозор». Пізніше виявилося, що темної картину робить шар кіптяви, а дія насправді відбувається вдень. Однак у скарбницю світового мистецтва картина вже увійшла під назвою “Нічний дозор”.
Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря» 1495-1498
Знаходиться в монастирі Санта-Марія делле Граціє в Мілані.
За більш 500-річну історію існування твору фреска не раз піддавалася руйнувань: через розпис був пророблений, а потім закладений дверний отвір, трапезну монастиря, де знаходиться зображення, використовували як збройний склад, в’язницю, піддавали бомбардуванні. Знамениту фреску реставрували не менше п’яти разів, причому остання реставрація зайняла 21 рік. Сьогодні, щоб подивитися витвір мистецтва, відвідувачі повинні замовляти квитки заздалегідь і можуть провести в трапезній тільки 15 хвилин.
Сальвадор Далі «Сталість пам’яті» 1931
Зберігається в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

За визнанням самого автора, картина була написана в результаті асоціацій, що виникли у Далі при вигляді плавленого сиру. Повернувшись з кіно, куди вона ходила в той вечір, Гала абсолютно правильно передбачила, що ніхто, раз побачивши «Сталість пам’яті», вже його не забуде.

Пітер Брейгель Старший “Вавилонська вежа” 1563
Зберігається в Музеї історії мистецтв у Відні.
На думку Брейгеля у невдачі, яка спіткала будівництво Вавилонської вежі, винні не раптово виниклі згідно біблійного сюжету мовні бар’єри, а помилки, допущені в процесі будівництва. На перший погляд величезна будова здається досить міцним, однак при найближчому розгляді видно, що всі яруси покладені нерівно, нижні поверхи або недобудовані, або вже валяться, сама будівля крениться в бік міста, і перспективи всього проекту досить сумні.
Казимир Малевич «Чорний квадрат» 1915
Зберігається в Державній Третьяковській галереї
За твердженням художника, він писав картину кілька місяців. Згодом Малевич виконав кілька копій «Чорного квадрата» (за деякими даними, сім). За однією з версій, художник не зміг закінчити роботу над картиною в потрібний термін, тому йому довелося замазати роботу чорною фарбою. Згодом, після визнання публіки, Малевич писав нові «Чорні квадрати» вже на чистих полотнах. Малевичем були також написані картини «Червоний квадрат» (у двох примірниках) та один «Білий квадрат».
Кузьма Сергійович Петров-Водкін “Купання червоного коня” 1912
Знаходиться в Державній Третьяковській галереї в Москві.
Написана у 1912 році, картина виявилася пророчою. Червоний кінь виступає в ролі Долі Росії або самої Росії, яку не в силах утримати тендітний і юний вершник. таким чином, художник символічно провістив своєю картиною «червону» долю Росії XX століття.
Пітер Пауль Рубенс “Викрадення дочок Левкіппа” 1617-1618
Зберігається в Старій пінакотеці в Мюнхені.
Картина “Викрадення дочок Левкіппа” вважається уособленням мужньої пристрасті і тілесної краси. Сильні, м’язисті руки юнаків підхоплюють молодих голих жінок, щоб посадити їх на коней. Сини Зевса і Леди крадуть наречених своїх двоюрідних братів.
Поль Гоген “Звідки ми прийшли? Хто ми? Куди ми йдемо?” 1898 
Зберігається в Музеї витончених мистецтв у Бостоні.
За вказівкою самого Гогена картину слід читати справа наліво – три основні групи фігур ілюструють питання, поставлені в назві. Три жінки з дитиною представляють початок життя; середня група символізує щоденне існування зрілості; у заключній групі, за задумом художника, «стара жінка, що наближається до смерті, здається примиритися і віддані своїм роздумам», біля її ніг «дивна білий птах … представляє марність слів ».
Леонардо да Вінчі «Мона Ліза» 1503-1505
Зберігається в Луврі, Париж.
“Мона Ліза” можливо не отримала б всесвітню популярність, якби її не викрав в 1911 році працівник Лувру. Картину знайшли через два роки в Італії: злодій відгукнувся на оголошення в газеті і запропонував продати «Джоконду» директору галереї Уффіци. Весь цей час, поки йшло слідство, “Мона Ліза” не сходила з обкладинок газет і журналів всього світу, ставши об’єктом копіювання і поклоніння.

Немає коментарів:

Дописати коментар