вівторок, 28 липня 2015 р.

Сьогодні, 28 липня, православні українці відзначають День Хрещення Київської Русі-України і День рівноапостольного князя Володимира.


День Хрещення Київської Русі-України відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 668/2008 від 25 липня 2008 року щорічно в цей день. Цього ж дня Православна церква вшановує пам'ять рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Русі, з дня смерті якого в цьому році виповнюється 1000 років.
Серед усіх реформ, здійснених Володимиром, звичайно ж найважливішою була релігійна. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з цього нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство і криваві жертви, повністю себе вичерпала. Тому Володимир у 988 році прийняв християнство з Візантії і ввів його в якості державної релігії на Русі - крок абсолютно раціональний, адже Візантія в той час була найбільш могутньою і багатою державою континенту, центром цивілізації.
Християнізація Русі означала входження її в світову християнську спільноту, знаходження нею свого місця у співдружності християнських держав. З прийняттям християнства Київська держава, згідно з тодішніми уявленнями, ніби очищалася від скверни і ще "не країни" ставала країною і одночасно членом християнської співдружності. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів, або сказати, узаконило державність.
Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти і культури: почали відкриватися школи, в Києві був збудований головний храм Русі - Десятинна церква Богородиці (996). Прийняття християнства від Константинополя, а не від Риму, призвело до того, що Русь у середині XI ст. виявилася по східний бік Великого розколу 1054 року. Цивілізаційні наслідки цієї події справили величезний вплив на всю подальшу історію східнослов'янських країн.







Немає коментарів:

Дописати коментар