неділю, 1 квітня 2018 р.

МУЗИКА СПОВНЕНА ЛЮБОВІ

«Музика насамперед повинна бути улюблена; повинна йти від серця і бути звернена до серця. Інакше музику треба позбавити надії бути вічним і нетлінним мистецтвом » - говорив Сергій Рахманінов.

 1 квітня виповнюється 145 років від дня народження великого композитора.
Творчість Рахманінова стало частиною і масової культури: його музику люблять в усьому світі, вона звучить з кращих концертних майданчиків, її записують видатні артисти нашого часу.
«Руки, які стоять мільйон!» - писали газети. Руки у Рахманінова були дійсно дивовижні, великі, але дивовижно красиві, кольору слонової кістки. Він міг відразу охопити дванадцять білих клавіш! Ходили легенди, що, оберігаючи пальці, Сергій Васильович навіть влітку носив рукавички. А в кінці життя кнопки на черевиках Рахманінова (а саме черевики на кнопках він любив носити), застібається тільки дружина, щоб перед концертом, не дай боже, не був пошкоджений ніготь. Адже саме руки, дар віртуоза принесли йому славу і багатство за кордоном, положення першого піаніста світу.
Критики називали Рахманінова «ідеальним виконавцем-стратегом», настільки він вживався в твір, яке грав. Ні до нього, ні після не було подібної музики і подібного виконавця.
Однак композиторський талант Сергія Васильовича залишався в тіні його слави піаніста-віртуоза. В Європі поширювалися модні ультра авангардні віяння, з'явилося безліч радикальних музичних стилів, а музика Рахманінова продовжувала славні традиції Чайковського, Римського-Корсакова. Сучасникам вона здавалася морально застарілою. І лише час розставив все по своїх місцях.


 








Немає коментарів:

Дописати коментар