неділю, 25 березня 2018 р.

Прем'єрний  спектакль  «Легенда про  Параску»

Професійні артисти і аматорські колективи виступаючі в стінах бібліотеки, завжди привертають увагу не тільки постійних читачів ,  але і не записаних до бібліотеки жителів міста. Спектакль , що відбулася на цьому тижні , не став  винятком.  Прем'єрний  спектакль  «Легенда про  Параску» показав самодіяльний  колектив « Прометей ». Режисер-постановник - художній керівник театру Інеса Федосова .
Переконливі образи, захоплюючий сюжет і гра акторів  зуміли захопити увагу глядачів з перших же хвилин.  Глядачі  із захопленням сприймали  історію, що ожила в бібліотеці, – легенду, яку можна назвати нематеріальною культурною спадщиною нашого міста.
У давнину турецький намісник Узун-паша загорівся пристрастю до красивої української дівчини з бідної християнської сім'ї – Параски. Красуня відкинула всі натиски невгомонного закоханого і не зрадила свою віру. За це її упекли в темницю однієї з башт цитаделі. Коли в черговий раз паша з'явився до полонянки, руки дівчини самі звільнилися від ланцюгів, і вона вільно вийшла на волю. Здивовані турки немов остовпіли, а Параска втекла. Параска молилася про позбавлення від яничар, що переслідували її та, коли вони наздогнали дівчину, камінь під нею розверзав, прийнявши в свої надра, а на цьому місці забив джерело з холодною і цілющою водою. Турки так і залишилися на тому ж місці, перетворившись на кам'яних стражників. А джерело з дуже смачною цілющою водою б'є і понині. За легендою, святий мученик Іоан Сочавський брав з нього воду, і тепер джерело іменується в його честь.
 Нагородою виконавцям і бібліотекарям, котрі організували показ вистави, стали вдячні оплески.







Немає коментарів:

Дописати коментар