вівторок, 28 березня 2017 р.

М. В. Лисенко –
сонце української музики
«…сила переконання і глибокий патріотизм, для якого Лисенко пожертвував усім – матеріальним успіхом, славою і навіть особистим щастям – піднімають його біографію до загальнолюдського інтересу і з справедливістю ставлять його в ряди героїв людського духу» М. Старицький

22 березня 2017 року виповнилося 175 років від дня народження основоположника національної композиторської школи, видатного піаніста і хорового диригента, педагога та громадського діяча Миколи Віталійовича Лисенка.
Відкрили музичний вечір зав. бібліотеки Дев’ятка Оксана та бібліотекар Чистобаєва Ірина. Ведучі розповіли присутнім цікаві факти з біографії видатного композитора, основоположника української класичної музики.
27 березня простора читальна зала зібрала на музичний вечір « М.Лисенко – сонце української музики» шанувальників української народної пісні .
Прикрасив захід виступ учня музичної Випаснянської школи Соловйова Марка . В його виконані прозвучав твір «Український танок» та « Социліана» концертмейстер Селезньова Людмила.
Лисенко - ціла епоха в історії української музики. Він створив нашу національну музику, окрилив нашу народну пісню своїм талантом і розніс її славу по всьому світу.
На протязі вечора звучали українські народні пісні "Ой чом ти не прийшов" , „Ой вербо, вербо","Ой на горі та женці жнуть","Ой не світи
дорослого читача діє виставка-портрет, переглянувши яку користувачі можуть ознайомитися з біографією композитора, листами, написаних упродовж 1867- 1912 років, про дружбу в житті і творчості Миколи Лисенка і Михайла Старицького.
місяченьку","Ой зійди, зійди, ясен місяцю","Сонце низенько", "Коло
млина, коло броду", пісня на слова Т.Шевченка "Садок вишневий коло хати".
«І струни Лисенка живії…» - під такою назвою у відділі обслуговування
Варті пильної ваги спомини Андрія Лисенка (брата Миколи Лисенка), які дають нам певний матеріал для вивчення життєвого і творчого шляху композитора.
Доки живе український народ, доти житиме пам’ять про Миколу Віталійовича Лисенка, доти звучатимуть його пісні.
Те, що зробив М.Лисенко для свого народу - доказ його великої любові до України, до української народної пісні. Тому український народ безмежно вдячний великому композиторові за те, що він зумів вивести українську пісню на широкі простори світової музичної культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар